W zdrowym ciele zdrowy duch – warsztaty zdrowego odżywiania

17 maja 2019 roku klasa I uczestniczyła w zajęciach zdrowego
odżywiania. 
Dzieci dowiedziały się co warto jeść, aby organizm był dobrze
odżywiony, 
a kondycja coraz lepsza. Zajęcia prowadziły pani Monika Sroka - dietetyk 
oraz Ewelina Koźlak - asystentka, z Centrum Dietetycznego "Projekt 
Zdrowie", Myślenice ul. 3-maja 14a. Po wiadomościach teoretycznych 
uczniowie odbyli warsztaty kulinarne. Dzieci robiły koktajl i rafaello. 
Oto przepisy:

Rafaello z kaszy jaglanej,
składniki:
200 gram kaszy jaglanej, dwa banany, 90 gram wiórków kokosowych, 12 
migdałów, olej kokosowy.

Szklankę kaszy jaglanej ugotować w wodzie w stosunku 2:1 (objętość
wody 
do objętości kaszy), odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Zimną już
kaszę 
zblendować razem z dwoma bananami i łyżką oleju kokosowego. Powstałą 
masę uformować w kuleczki, w środku umieścić pół migdała i
obtoczyć w 
wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.


Koktajl pietruszkowy z kiwi (przepis na jedną porcję),
składniki:
jeden banan (200 gram), jedno kiwi (75 gram), dwie łyżki natki 
pietruszki (15 gram), jedna szklanka wody, jedna łyżeczka soku z cytryny.

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.

Smacznego.










Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *